BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Pages

mereka yg amat hana sayangi

sekilas pandang



terima kasih pada yang sudi menjengah ceritera hatiku....

maaf sebab lambat hantar n3 baru kat blog ini
apapun kesudian anda menjengah ke sini membuatkan hana sangat terharu....
hope terhibur membaca karya hana yang tak seberapa ini....

salam sayang pada anda semua yang menyokong dan sudi menjengah ceritera hatiku

jangan lupa tinggalkan komen selepas baca ya...
semoga komen2 anda menambahkan lagi semangat hana untuk bekarya............

Wednesday, February 16, 2011

Pilihan Hati special n3 (Part 2)

Rania merenung wajah Adam dan Damia yang sudah tidur. matanya memandang jam di sudut meja. Hampir 12 malam. Syafik masih belum pulang. Sudah beberapa hari Syafik pulang lewat. Nia sendiri hairan. Sibuk sangat ke kat pejabat tu sehingga lewat begini. Adam juga sudah mula bertanyakan papanya. anak kecil itu mula merindui kehadiran Syafik.

Lamunan Nia terhenti bila kedengaran enjin kereta di luar rumah. Syafik sudah pulang. Rania mengemaskan ikatan rambutnya lalu melangkah ke pintu. Ingin menyambut kepulangan Syafik. Hatinya juga sudah mula merindui Syafik.

"Tak tidur lagi?" Syafik bertanya sebaik melihat Nia.

"Tak, tunggu awak" balas Nia. Syafik sekadar mengangguk. wajahnya kosong. Penat. Nia terasa hati dengan sikap Syafik yang dingin.

"Kenapa?" soal Syafik. Pelik melihat Nia yang masih kaku berdiri.

"Awaklah, kenapa balik lewat. sian Adam dan Mia. Beria tunggu awak tau..." balas Nia. titisan airmata sudah mula membasahi pipi. Entah mengapa Nia begitu tersentuh melihat kedinginan sikap Syafik padanya. Kalau marah Nia janganlah libatkan anak-anak.

"La... nangis pulak dia" Syafik ingin menghampiri namun langkahnya terhenti bila teringatkan sikap Nia beberapa hari lalu. Pantang Syafik dekat mulalah meloya.

"Dah jangan nangis. Saya nak mandi ni" ucap Syafik terus berlalu meninggalkan Nia.

Tangisan Nia makin kuat. Sampai hati Syafik. Ingatkan Syafik nak pujuk Nia. Nia makin terasa hati. Syafik hanya membiarkan Nia. Nia semakin sedih. Tanpa sedar tangisan Nia menganggu tidur Adam. anak kecil itu terjaga. matanya terkebil-kebil memandang Nia.

"Ibu nangis nape? ngan nangis gi... Adam ada nie" Adam memeluk Nia, mencium pipi Nia. ingin memujuk ibunya seperti yang selalu Nia lakukan padanya bila dia menangis. Nia terharu. Anak ibu...

"Papa dah tak sayang ibu..." tangis Nia. Tubuh Adam dipeluk erat. Anak kecil itu hanya diam. tangan kecil itu menepuk perlahan tubuh ibunya. ingin memujuk. Akhirnya Adam turut menangis sama. Sedih melihat Nia menangis.

Syafik yang baru turun tercengang melihat Nia danm Adam menangis. Kaget.

"Napa ni, nangis tak henti lagi ke?" tanya Syafik menghampiri Nia dan Adam.

"Papa pegi..." Adam bersuara dalam esakan kecilnya.

"Kenapa papa kena pergi?" soal Syafik pelik.

"Papa tak sayang ibu Adam n baby Mia. papa buat ibu sedih.." balas Adam. Anak kecil itu sudah berdiri dihadapan ibunya. Ingin melindungi Nia dari dilukai Syafik.

"Apa papa buat? papa tak buat apapun tau. Mana anak papa tau yang papa tak sayang ibu, tak sayang Adam dan baby Mia?" tanya Syafik. Tubuh kecil itu diraih walaupun Adam meronta ingin dilepaskan.

"Awakla, selalu balik lewat. tak de masa kat saya dan anak-anak." balas Nia. tangisannya sudah berhenti.

"Awak la... saya merajuk tau tapi awak buat tak tahu je..." balas Syafik.

"Nak merajuk kenapa pulak?" tanya Nia. Tak puas hati.

"Yelah... awak tu pantang saya dekat mulalah nak muntah segala bagai. Siap kata saya busuk lagi. Kecil hati saya tau..." Syafik bersuara. meluahkan isi hatinya.

"Dah memang itu yang saya rasa. Nak buat macammana. Bukan salah saya tau tapi salah baby dalam perut nie" jawab Nia. Adam hanya terkebil-kebil memandang ibu dan papa yang saling berbalas kata. Syafik pula terdiam. Otaknya mula mencerna kata-kata Nia. Baby dalam perut...

"Yang You pregnant erk?" tanya Syafik teruja. Lupa rajuk dihatinya. Pantas tubuh Nia diraih. Happy... tak lama lagi nak jadi papa untuk kali ketiga. Pipi Nia dicium bertalu-talu.

"Kalaupun awak gembira, janganlah peluk saya macam ni. Tak malu kat anak teruna awak ke?"

"Tak kisah, Biarlah Adam tengok. ini menunjukkan betapa papa sasyang kat ibu" balas Syafik.

"Betul, betul, betul" jawab Adam.

"Adam pun sayang ibu dan papa" sambung Adam lalu memeluk Nia dan Syafik. Nia dan Syafik ketawa melihat keletah Adam. Gembira. Tanpa sedar Baby Mia menangis. tidurnya terganggu. Pantas Nia mendapatkan Mia. Memujuk anak kecilnya. Syafik mendukung Adam menghampiri Nia.

"Happy birthday sayang..." bisik Syafik lalu mengcium pipi Nia. Nia berpaling. Matanya merenung Syafik.

"Ingat I lupa ke? Tak mungkin Fik lupa hari jadi wanita yang paling bermakna dalam hidup Fik tau. I love u sayang" ucap Syafik romantis. Nia tersipu-sipu apatah lagi bila melihat Adam tersenyum riang mendengar kata papa pada ibunya itu.

"I Love U to..." jawab Nia malu-malu.

"Yey...papa cinta ibu, ibu cinta papa," jerit Adam dan tangisan Mia berkumandang lagi. terkejut dengar jeritan abangnya itu. muka Nia makin merah. Syafik hanya ketawa gembira. Moga kebahagiaan ini berpanjangan selamanya...

7 comments:

hani said...

best...best...!!! ada smbgn lg ke..???

korro suffian said...

hahaha... so funny!!! hrmmm... i really like it! ....
wow!!!!! great job u!!!!

korro suffian said...

hahaha... hrmmmmmmmmmmm.... so sweet..... nak special entry n4

korro suffian said...

dah berbelas kali i bace n3 ni... but still tak bosan..

kenape erk???

hehehe....

sebabnya.. best sgt2....

lucu... terharu.. gembira.. sedih.. semua ada....

macam2 ada...

cik n.haliban said...

adam sangat comel!!!!

jat said...

haha tergelak baca comment korro sufian. excited ya dia. bagus2.

good job, hana. simple but something. suka sgt happy family n lg suka bila husband n wife tak ada communication gap. sgt penting for husband n wife to confront each other, right?

hoho pjg sudah komen ini.. anyway, i like~

Ruunna Qizbal said...

best la.. smbng lgi ya..
ska la cita ni.. hehe

ANDA SUKA